Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

Az erkölcs és a háború

háború, háborús játék, lövöldözős játék, harc, fegyverek

Egyesek szemében a háború erkölcstelen, éppen ezért nem kívánatos dolog. A harcra való felkészülés, csak az ország védelmében elfogadható. A pacifisták nézete szerint a háború természeténél fogva erkölcstelen és mindenáron elkerülendő esemény.
A háború negatív megítélése régen nem volt olyan népszerű, mint a napjainkban. Heinrich von Treitschke szerint a háború az emberiség legmagasabb rendű cselekedetének tartotta, a bátorság, a becsület és a képességek többet érnek, mint bármely más erőfeszítés esetén.
Mint lehetőség, hogy az részvevők megmutassák a bátorságukat, becsületességüket és egyéb erényüket -Friedrich Nietzsche ezt gondolta a háborúról. Hegel szerint a háború egy szükséges történelmi folyamat, ami elősegíti a társadalom előbbre jutását.
Thomas Mann ezt írta,amikor kitört az első világháború : „Vajon a béke nem a polgári korrupció egy eleme csupán, míg a háború a megtisztulás, a felszabadulás és a remény ígéretét hordozza?”.
Ilyenfajta elveket vallott számos társadalom a törtélem folyamán, mint Spárta, az ókori Róma, vagy éppen az 1930-as évek fasiszta kormánya.
Mostanság legtöbben csak az „igazságos háborút” tartják elfogadhatónak, ha egyáltalán létezik ilyen. A világszervezetek, mint az ENSZ feladata, a hódító, agresszív háború kitörését megakadályozza, vagy ha már kitört, akkor a béketárgyalásokat elindítsa, a békeszerződést megkössék.
A társadalomban a háború az egyes csoportok - amik lehetnek vallási, faji, politikai különbségek- közötti ellentétek feloldásának a legkönnyebb és legkedveltebb eszköze volt. A háborúk mindig jóval többe kerülnek, mintha a békét fenntartanák. Ez vonatkozik az erőforrásokra és nem elfelejtendő az áldozatok száma, ami nem pótolható. Sokan a békét a háborúk szüneteként definiálják, ahelyett, hogy társadalmi alaphelyzetként fogadnák el.

hirdetés


képek